Zelený čaj se poslední dobou stává čím dál více oblíbenějším nápojem mezi všemi národy, i když ho lidstvo zná již více než 5000 let. Tento povzbuzující a osvěžující nápoj si lidé oblíbili nejen proto, že obsahuje povzbudivý kofein, ale také proto, že má mnoho vitamínů, minerálních látek, tříslovin i aminokyselin. O jeho pozitivních účincích na naše zdraví lidé často ani nevědí, proto si dnes o zeleném čaji povíme více.
Zelený čaj, stejně tak jako všechny ostatní druhy čajů, pochází z keře čajovníku. O tom, jaký čaj z listů těchto keřů nakonec bude, rozhoduje nejen způsob sběru, ale především to, jak se následně čajové lístky zpracují. Mnohdy jsou to velmi složité procesy sušení a oxidace, které mají za následek to, jak kvalitní čaj vlastně vznikne.
Zelený čaj má mnoho hodnotných látek a vysoký obsah antioxidantů právě proto, že při jeho zpracování dojde k minimální oxidaci. Lístky se po sběru nechají jen mírně zavadnout a poté se rychle zahřejí, čímž si uchovají tolik důležitých a prospěšných látek, které z nich následným louhováním a popíjením čaje získáme pro náš organismus.
Účinky zeleného čaje na naše zdraví:
· pomáhá v prevenci a léčbě nádorových onemocnění
· pozitivně působí proti všem zánětům v těle
· má antibakteriální a antivirotické účinky
· reguluje hladinu cholesterolu v krvi
· posiluje cévy
· zastavuje Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu
· léčí sklerózu
· podporuje látkovou výměnu
· spaluje kalorie a zamezuje ukládání a množení tukových buněk
· léčí nechutenství
· má skvělý vliv na pleť
Tento zázračný všelék si můžete připravovat každý den, a to hned několika způsoby. Nejčastěji se zelené lístky zalévají vodou, která prošla varem, ale nechala se zchladnout alespoň na 80°C. Příliš horká voda způsobuje zahořknutí nápoje, a příliš chladná voda zase vodovou chuť, neboť se chuťové složky z listů neuvolnily. Doba louhování lístků čaje je pak několik minut.