Klíčky obsahují velké množství vitamínů, minerálů a rostlinných bílkovin. Výhodou jejich konzumace je to, že obsahují veškeré tyto látky v koncentrované podobě. Proto stačí sníst malé množství a máte doplněno. Ovšem ne všechna semena jsou ke konzumaci jejich klíčků vhodná. Proces klíčení vyžaduje od nás trochu pozornosti. Je třeba dbát, aby nevznikaly v nádobách plísně nebo semena nezahnívala.
Na semena lze zakoupit speciální nakličovací nádobu – sklenici. Co se semen týče, základem je použít semena neporušená, chemicky neošetřená. Obvykle se nechává naklíčit fazole mungo, čočka, ředkvička, jetel, cizrna, hrách, oves, ječmen, dýně, slunečnice, řeřicha atd.
Semena se namočí do vody ve sklenici a nechají bobtnat. Po cca 8 hodinách se voda slije, sklenice se obrátí dnem vzhůru a postaví tak, aby z ní mohla odkapávat voda. Nemáme-li zakoupenou přímo nakličovací sklenici, můžeme klasickou sklenici místo víčka opatřit plátýnkem. Semínka se musí alespoň 2x denně proplachovat. Během klíčení chtějí semínka spíše stín či tmu. Zhruba do týdne jsou semena připravena ke konzumaci. Propláchneme je přes cedník a důkladně okapaná vydrží i pár dní v ledničce v sáčku.
Některá jsou chuťově výraznější, některá téměř bez chuti. Použít je můžeme do salátů, na posypání příloh, do jogurtů, pomazánek … někdo si dá denně lžíci jen tak. Nejvhodnější je jejich konzumace za studena. Varem bychom přišli zbytečně o řadu cenných látek. Mají málo kalorií a jsou vydatné. Začínat by se mělo opatrně a s malým množstvím. Naklíčené luštěniny mají o 20% více bílkovin, než nenaklíčené. Takže jsou bílkovinným přínosem pro vegetariány.
Klíčky se dají samozřejmě i koupit, ale jejich příprava doma nás vyjde o dost levněji a člověku dodá dobrý pocit i to, že měl celý proces klíčení pod kontrolou a ve svých rukách.