Někdo je při jídle rád na očích, posedí tedy v restauraci, a někdo zase uznává jen svou, domácí stravu.
“S šesti knedlama ja?“ nu a k tomu pivo. Proč ne? Proti gustu žádný “dišputát”, jak říkávaly naše babičky. Ale věřte, že to jde i jinak.
Již ve starověku se hlavně francouzská kuchyně honosila tím, že uměla kombinovat jídlo a víno té nejvyšší kvality. Nebo jakýkoli nápoj, i když je jasné, že víno převládalo. Ostatně, tyto kvality můžete ochutnat i vy a nemusíte být přitom žádný Jean Anthelme Brillat-Savarin.
Víno a jídlosi totiž můžete nakombinovat vy sami. Pokud tak chcete učinit doma, stačí se jen poučit v moudrých knihách co se k čemu hodí a začít experimentovat. Pokud jste v restauraci, nemáte žádný problém, protože obsluhující personál ba měl znát a vědět, co k čemu hodí.
A pokud nemíníte pročítat spousty moudrých knih, tak dočtěte do konce zde tento článeček adozvíte se co chcete. Samozřejmě jen to základní, protože someliérská nauka, jo to je holt vysoká škola.
Takže jako začátečník berte v potaz, co jíte, ke sladkým pokrmům berte sladší víno, k lehkým předkrmům je dobré pít víno spíše extraktivní.
K polévkám berte suché, nebo růžové. K vývary vyzrále a k bílým také suché.
K masům se řídíte pravidlem, bílé maso, bílé víno. Červené maso, červené víno. Pokud si dáte smažený sýr, tak je to v podstatě jedno, jaké víno si k němu dáte, protože k sýrům není žádná speciální sorta.
Pokud jste dočetli až sem, a myslíte si, že autor psal článek pod vlivem, protože jste někde četli něco jiného, tak vězte, že informace se lišit mohou. A také liší. Neb nenarodil se člověk ten, aby se zachoval lidem všem. Jednomu chutná to, druhému ono. Jinak řečeno, tisíc lidí tisíc chutí. A mnohé příručky na začátku říkají, že neplatí jako dogma a že se toho vůbec nemusíte držet. Nuže nebojte se experimentů. Možná zvýší váš požitek z jídla.